Billigt skräp

Jag får mailutskick från Hemköp eftersom jag är medlem hos dem, och senaste utskicket visade några varor som de har medlemserbjudanden på. Sicket skit! Det är bara socker och megaraffinerade kolhydrater alltihop (förutom flundran då). Billigt skit som ger insulinracet i kroppen en fet skjuts. (Hehe)

Spana in Hemköps utskick. Godis, glass, juice, chokladdryck, riskakor.. Eeek! Inte undra på att man riskerar att bli tjock för a) sånt här skräp är ju gott! (tycker iaf jag..) b) det säljs överallt och c) det kostar knappt nåt.

Blev lite irriterad igår också när jag var inne på Netto och skulle köpa vispgrädde (har det i téet nu, för sedan jag provade det kan jag knappt med att ha blaskig mellanmjölk i längre..). Tog en 5dl-förpackning från Skånemejerier men såg när jag stod i kön till kassan att grädden bara innehöll 36% fett. I vanliga fall innehåller vispgrädde 40% men här hade Skånemejerier öst i något stabiliseringsmedel för att grädden skulle hålla längre och så vips var det massa kolhydrater i. Okej att man fattar att bröd inte är bra, när man ska hålla ner kolhydraterna, men grädde liksom. Sneaky, very sneaky. Hämtade Arlas grädde istället, den hade inget tjafs tillsatt. Men Netto hade iaf ett bra pris på favorit-skinkan som jag jämt köper (dyr är den..) så jag köpte 12 paket och 2 paket grädde och kände mig lite som ett freak i kassan när jag radade upp min psykopatkorg. Skitsamma, nöjd blev jag iaf! :)

Viktresultat efter Vecka 6

Idag blev det blott..

+-0 kg

Lite trist och först kändes det som ett misslyckande men när någon påpekade att det är ju är ett BRA resultat med tanke på att jag har tripplat mitt matintag under veckan som gått (gått över från pulvret till LCHF). Det hade jag inte tänkt på, men det känns lite bättre när jag ser på det så! Har haft lite omställningsproblem nu när jag gått över till en kost där mitt dagliga intag består till 75% av fett, men jag hoppas att det lugnar ner sig snart.

Känns iaf väldigt bra att ha gått över till LCHF, även om tanken “Men då går jag ner i vikt mycket långsammare..” fortfarande gnager i mig. Å ena sidan vill jag gå ner kilona snabbt men å andra sidan vill jag lära mig äta på ett nytt sätt. Jag bara hoppas att LCHF funkar och att jag faktiskt går ner i vikt på det. Som det känns nu är det alldeles för god mat för att man ska kunna gå ner i vikt. ;)

Första riktiga LCHF-dagen idag

Jepp, idag har jag faktiskt vågat mig på att testa LCHF fullt ut och det har gått riktigt bra! Har inte använt några Xtravaganza-VLCD-påsar heller utan bara ätit vanlig mat. Känns bra att äta naturliga grejer (ost, ägg, grädde, kött osv) och det känns även lite lyxigt att slippa allt light-tjafs. Jag som inte gillar grönsaker eller frukt och gillar kött och fett tycker att LCHF verkar för bra för att vara sant, men vi får väl se hur det går!

Har haft en ganska usel vecka hälsomässigt så någon viktminskning blir det nog inte denna vecka, men det må väl vara hänt då, även om det gör att jag tappar poäng i Biggest Loser-tävlingen på jobbet, attans! Jag har ju kört tufft med vikten sedan 7 Januari och blivit av med över 10 kg så det är nog kroppen väl unt att ta lite brejk och omgruppera sina styrkor. :) Är fortfarande SÅ himla nöjd över att jag tog tag i mitt överviktsproblem såhär tidigt på året och inte bara ignorerade det hela vintern och fick panik när det börjar dyka upp kortärmade kläder i affärerna. Så som jag gjort förut, dvs. Fast jag har ju några kilon kvar, en sådär 7-8 kg, men det känns faktiskt rätt OK! Kommer fixa dem också.

Sammansättningen i maten idag blev hyfsat exemplariska 66% fett, 11 % kolhydrat och 23% protein. Najs. Kan stå ut med att äta såhär. :D Har fipplat en massa med min matdagbok på Sparkpeople och pusslat och klurat men det är ju alltid svårt att få in snitsen i början när man ska lära sig något nytt.

Men nu ska jag lyxa till det med gräddig svamp- och köttfärsröra och kolla på klassiska filmen Gudfadern medan Mikael är borta på whiskyprovning. :)

Mer LCHF-läsning

Jag har irriterat mig många gånger på “fettdoktorn”, som Annika Dahlqvist kallas i media, men hennes egentliga sakkunskap vill jag ta del av så nu har jag köpt den här boken till det facila priset av 39 riksdaler. Bortser man från Dahlqvists mindre smarta uttalanden i media ibland så har hon mycket vettigt att framföra.

Gammal skåpmat

Jag läser väldigt mycket om LCHF, viktreglering, insulin och såna saker för tillfället. Detta eftersom a) det är ruggigt intressant och b) jag behöver läsa på och känna mig införstådd, för att kunna släppa det felaktiga “fettsnålt är bra”-tänket. Att fettsnålt är bra har jag avfärdat nu, även om vanorna att ständigt kolla innehållsförteckningarna och gå enbart på mängden fett per 100 gram sitter jefvligt hårt rotade, men det släpper väl det med.

Igår så satt jag och lyssnade igenom den amerikanske vetenskapjournalisten Gary Taubes föreläsning från i somras. Föreläsningen heter “Why We Get Fat” och är riktigt bra OCH omtumlande, eftersom det man trott var sanning/gospel/fakta inte stämmer. Det är väldigt sällan jag ids lyssna på podcasts och onlineföreläsningar och sånt, jag är lite för spattig för att orka igenom en hel sådan grej, men igår kväll satt jag (asocialt nog, sorry käre sambo) som klistrad och lyssnade på hela Taubes föredrag, som höll på lite mer än en timme.

Kontentan av hans föreläsning är, som jag fattade det iaf, att uppfattningen om att övervikt orsakas av att man äter mer kalorier än vad man gör av med, är bullshit. Senaste decennierna har det ju varit den gängse uppfattningen och om man fått en femma för varje gång man läst/hört “Ät mindre och rör på dig mer” hade man varit väldigt rik. Förståsigpåare skyller på våra nya moderna tider, där vi knappt behöver röra på oss och där vi har käk i överflöd – det är det som orsakat fetmaexplosionen de senaste 3 decennierna. Vi äter mer än av vi gör av med, helt enkelt. Men Taubes slog hål på detta genom att ta fram massor av statistik om svältande u-länder, där folk knappt hade mat för dagen men där 40% av befolkningen ändå var gravt överviktig. Hur kan man bli fet när man inte har något att äta..?

Det som faktiskt gör att folk lägger på sig överflödiga kilon är kolhydrater. Kolhydraterna triggar insulinet i kroppen och insulinets roll är att lagra in fett i våra celler och med ett ständigt högt kolhydratintag så bara fortsätter insulinet lagra in fettet och vi blir runda. När man drar ner på kolhydratintaget (eller utesluter dem helt, för man klarar sig utmärkt ändå) så sjunker insulinnivåerna i kroppen och då släpper den ifrån sig det fettet som lagrats in och man går ner i vikt. Att äta mycket kolhydrater gör ju att insulinet höjs och då vill man äta ännu mer kolhydrater och då lagrar insulinet in mer fett och så blir man fetare och så håller man på sådär. Kolhydrater är billig mat som är billig att framställa och billig att köpa och finns tillgängligt överallt. Därför så äter den fattiga delen av befolkningen mycket kolhydrater. Och billigt skit är ju oftast kolhydrater kombinerat med fett (=mycket energi), så det blir mycket godsaker för insulinet att samla på hög.

Det är min lekmannauppfattning iaf och det förklarar ju varför folk går ner i vikt av att sänka kolhydratintaget. Man behöver inte nödvändigtvis sänka kaloriintaget i botten, bara för det. Lågkaloridieter har ju varit enda rekommendationen senaste årtiondena och folk har ju minskat i vikt på dem men det blir väl rätt naturligt att när man sänker hela kaloriintaget sänker man även kolhydratintaget. Fast mycket “bantarmat” (se bara på Viktväktarnas gräsliga godis som de kränger till sina medlemmar..) är ju proppad med kolhydrater eftersom man (felaktigt) lärt sig att fett är dåligt, så man tar bort fettet och fyller upp med kolhydrater.

Så jag har verkligen fattat detta nu. Kolhydrater förstör för oss eftersom de bråkar med vårt blodsocker och insulin, vilket gör det svårare för oss att sluta äta, eftersom vi drabbas av sug efter mer kolhydrater. Att gå på Livsmedelsverkets föråldrade och felaktiga rekommendationer om att vår dagliga kost ska bestå till 55% av kolhydrater är ju barockt. Hoppas verkligen att världen begriper detta snart. Sverige ligger, som tur är, i framkant här och är före många andra länder (t.ex världens fetaste land, USA) när det gäller att ta till sig den här nya uppfattningen. Tur det iaf. Men det dröjer nog länge innan lättprodukter och fejkkäk försvinner från butikerna, men det måste ju börja nånstans.

Velig DeLuxe

Det är veligt i min hjärna just nu..

Å ena sidan…

… Vill jag fortsätta med Xtravaganzas VLCD-påsar som planerat (3 per dag, ger 500 kcal med 50 gram kolhydrat per dag) eftersom jag vet att jag går ner mellan 1.5 och 2 kg per vecka då och jag VILL verkligen det för att komma tillbaka till det “kroppsläge” där jag trivs. Trivs INTE där jag är nu, även om det är bättre än på ett par månader. Det skulle kännas som ett nederlag att avbryta Helfart (som det heter på Xtravaganza när man lever på enbart måltidsersättning), för jag lovade mig själv att köra till 28 Februari. Men orkar jag det?

Å andra sidan..

… Vill jag testa LCHF fullt ut, nu när jag faktiskt blivit övertygad om effektiviteten och vettigheten i den typen av kost. Det känns som om jag borde få en vettig viktminskning ändå när jag äter väldigt lite kolhydrater, ketosen ska ju fortsätta ändå. Men jag är också lite rädd för att det INTE ska funka (varför jag nu skulle vara något fysiologiskt undantag vet jag inte, jag har ingen logisk grund för det) och att jag ska, som så många gånger förr, gå upp i vikt. Men jag gillar verkligen maten man får äta i LCHF och slipper det konstant dåliga samvetet över att jag ogillar grönsaker och frukt. Men funkar det?

Aaargh jag vet inte hur jag ska göra!

Räknade antalet påsar jag har kvar från Xtravaganza och det är 24 stycken i skrivande stund + 3 stycken färdiga kalla shakes. Har även en kartong med Nutrilett “Quick Start 5 day diet” som innehåller olika måltidsersättare för 5 dagar. Så då har jag 14 dagars “mat” kvar som jag kan köra på. Funderar på att använda upp den och sedan se hur jag resonerar och vad kroppen och vågen säger. Det är så nära ett icke-beslut jag kan komma, hehe.

Internet power

Jag såg imorse att författaren till Matrevolutionen plockat upp min post om boken och länkat till den på sin mycket välbesökta sajt kostdoktorn.se (tack så mycket!). Blir en fet spik i besöksstatistiken med en gång för min lilla blogg som i vanliga fall har glest med besökare, vad roligt!

Hur var det egentligen för 20 år sedan, med såna här saker..? Jo, då satt väl folk och tyckte saker och ting på sin kammare och diskuterade det på sin höjd vid middagsbordet eller på fikarasten på jobbet och that’s it. Var det extremt engagerat blev det en insändare till lokaltidningen. Nu har vanligt folk en helt annan möjlighet till diskussion och att få ner sin åsikt på pränt så att resten av världen får ta del av den. Både på gott och ont såklart men ändå, att möjligheten finns är fantastiskt. Jag minns att de “riktiga” journalisterna på Sveriges finare dagstidningar ondgjorde sig över bloggfenomenet när det dök upp för några år sedan, de tyckte att det bara vräktes ut massa skit från pöbeln, i princip, och att skrivande skulle överlåtas till proffsen. Sicket skitsnack. Kraften hos internet och kommunikationen där har ju påvisats gång på gång så jag tror inte finjournalisterna vågar tycka så längre, iaf inte öppet. Power to the people, etc.

Även mer “känt” folk (politiker, författare, kändisar etc) blir mer närvarande på internet då de kan välja att kasta sig in i informationsströmmen precis som alla andra med Facebook, Twitter och bloggar. Direktkanaler till folk är sjyst, mycket mer intressant än torra uttalanden från PR-byråer. Visst att merparten av allt som skrivs är trivialt men ändå, bara att det finns är hur coolt som helst.

Men så har jag ju varit ett stort fan av internet sedan lång tid tillbaka, så jag är väl partisk. :)

Matrevolutionen

Nu har jag slukat (haha) den formidabla boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt aka Kostdoktorn. Han är ju en väldigt passionerad förespråkare av lågkolhydratkost, eller LCHF som en del kallar det. Jag har förut tyckt att LCHF verkade helt jäkla fel, eftersom jag ju hört hela mitt liv att man ska äta lite fett (speciellt mättat fett, det var the EVIL) och att kött är dåligt för en och ägg var också hemskt eftersom det gav en högt kolesterol. Det blev ju inte bättre av “fettdoktorn” Annika Dahlqvist och hennes bisarra uttalanden i media om LCHF heller. Jag trodde inte ett smack på att man kunde må bättre av att äta mer fett och protein och äta näst intill inga kolhydrater alls. Men nu får jag ta och erkänna att jag faktiskt börjat ändra mig, efter att ha läst Eenfeldts bok från pärm till pärm på en dag. Snacka om eye-opener.

Det är fascinerande att läsa om hur det på 50-talet började mejslas ut kostråd som egentligen var felaktiga, mycket pga att en herre vid namn Ancel Keys verkligen VILLE ha rätt med det han tyckte att han kommit på (han kom på att kolesterol orsakade hjärtproblem, det var iaf slutsatsen han drog av sin vinklade tolkning av statistik och studier). Han var ihärdig och fick bra uppbackning så trots dåliga försök i studier och sketchy statistik så blev det normen för hela västvärlden från 1980-talet och framåt att dra ner så mycket som möjligt på fettet och då ökade man på kolhydraterna istället (för nåt ska man ju äta) och *kaboom* så ökade antalet överviktiga drastiskt på bara några decennier och det verkar ju ha ett samband om man ska tro alla studier som gjorts.

Så det är spännande nu när kostråden börjar ändras. Det ÄR inte onyttigt med mättat fett, för det har ingen lyckats påvisa på något sätt faktiskt (tänk, jag trodde det var bevisat bortom allt tvivel, där ser man..) och man blir inte fet av fett (lika lite som man blir grön av grönsaker, som de skämtsamt skrev i boken hehe). Den fettsnåla kosten har aldrig bevisats vara bättre än lågkolhydratskosten i något sammanhang, utan faktiskt bara sämre. Folk blir bara fetare och hungrigare när huvuddelen av kosten består av kolhydrater och nu när jag ser tillbaka på min egen vikthistoria så förklarar det ju en hel del. Jag har bara fått råd om att dra ner på fettet, ät mer fiber, ät mer frukt. Bullshit. Nu börjar det erkännas nya kostråd, även på myndighetsnivå. Livsmedelsverket är fortfarande envist fastklamrade vid sina gamla kostråd om att det dagliga intaget ska bestå av minst 50% kolhydrater. Tydligen var det först 2008 de tog bort uppmaningen att man alltid ska äta bröd till maten.. Jeez.

Jag tänker själv testa LCHF och se hur det funkar. Kommer ju inte sakna frukten direkt eftersom jag inte äter den ändå. ;) Jag älskar kött och fett, om jag ska vara ärlig. Visst gillar jag bröd och pasta och sånt också men jag vet sedan tidigare bantningsförsök att jag mår bäst på väldigt lite kolhydrater.

Kan verkligen rekommendera den här boken för den är väldigt övertygande men känns också som om den är väl uppbackad av studier och forskning. Det finns säkert hål i resonemang och fel här och där men på det stora taget känns det bara så jävla vettigt. Blir lite ledsen när jag läser kapitlet om diabetes och hur stackars diabetiker fått helt fel kostråd i flera årtionden och bara blivit sämre och pumpat in ännu mer insulin. Pappa är ju diabetiker och klockrent exempel.. Det är många som lidit (och lider!) av den här fettskräcken som sabbar mycket.

Gå och köp boken nu och läs!