Matrevolutionen

Nu har jag slukat (haha) den formidabla boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt aka Kostdoktorn. Han är ju en väldigt passionerad förespråkare av lågkolhydratkost, eller LCHF som en del kallar det. Jag har förut tyckt att LCHF verkade helt jäkla fel, eftersom jag ju hört hela mitt liv att man ska äta lite fett (speciellt mättat fett, det var the EVIL) och att kött är dåligt för en och ägg var också hemskt eftersom det gav en högt kolesterol. Det blev ju inte bättre av “fettdoktorn” Annika Dahlqvist och hennes bisarra uttalanden i media om LCHF heller. Jag trodde inte ett smack på att man kunde må bättre av att äta mer fett och protein och äta näst intill inga kolhydrater alls. Men nu får jag ta och erkänna att jag faktiskt börjat ändra mig, efter att ha läst Eenfeldts bok från pärm till pärm på en dag. Snacka om eye-opener.

Det är fascinerande att läsa om hur det på 50-talet började mejslas ut kostråd som egentligen var felaktiga, mycket pga att en herre vid namn Ancel Keys verkligen VILLE ha rätt med det han tyckte att han kommit på (han kom på att kolesterol orsakade hjärtproblem, det var iaf slutsatsen han drog av sin vinklade tolkning av statistik och studier). Han var ihärdig och fick bra uppbackning så trots dåliga försök i studier och sketchy statistik så blev det normen för hela västvärlden från 1980-talet och framåt att dra ner så mycket som möjligt på fettet och då ökade man på kolhydraterna istället (för nåt ska man ju äta) och *kaboom* så ökade antalet överviktiga drastiskt på bara några decennier och det verkar ju ha ett samband om man ska tro alla studier som gjorts.

Så det är spännande nu när kostråden börjar ändras. Det ÄR inte onyttigt med mättat fett, för det har ingen lyckats påvisa på något sätt faktiskt (tänk, jag trodde det var bevisat bortom allt tvivel, där ser man..) och man blir inte fet av fett (lika lite som man blir grön av grönsaker, som de skämtsamt skrev i boken hehe). Den fettsnåla kosten har aldrig bevisats vara bättre än lågkolhydratskosten i något sammanhang, utan faktiskt bara sämre. Folk blir bara fetare och hungrigare när huvuddelen av kosten består av kolhydrater och nu när jag ser tillbaka på min egen vikthistoria så förklarar det ju en hel del. Jag har bara fått råd om att dra ner på fettet, ät mer fiber, ät mer frukt. Bullshit. Nu börjar det erkännas nya kostråd, även på myndighetsnivå. Livsmedelsverket är fortfarande envist fastklamrade vid sina gamla kostråd om att det dagliga intaget ska bestå av minst 50% kolhydrater. Tydligen var det först 2008 de tog bort uppmaningen att man alltid ska äta bröd till maten.. Jeez.

Jag tänker själv testa LCHF och se hur det funkar. Kommer ju inte sakna frukten direkt eftersom jag inte äter den ändå. ;) Jag älskar kött och fett, om jag ska vara ärlig. Visst gillar jag bröd och pasta och sånt också men jag vet sedan tidigare bantningsförsök att jag mår bäst på väldigt lite kolhydrater.

Kan verkligen rekommendera den här boken för den är väldigt övertygande men känns också som om den är väl uppbackad av studier och forskning. Det finns säkert hål i resonemang och fel här och där men på det stora taget känns det bara så jävla vettigt. Blir lite ledsen när jag läser kapitlet om diabetes och hur stackars diabetiker fått helt fel kostråd i flera årtionden och bara blivit sämre och pumpat in ännu mer insulin. Pappa är ju diabetiker och klockrent exempel.. Det är många som lidit (och lider!) av den här fettskräcken som sabbar mycket.

Gå och köp boken nu och läs!

12 thoughts on “Matrevolutionen

 1. Pingback: Nya bloggreaktioner på Matrevolutionen | Kostdoktorn.se

 2. Pingback: Hjärnkoll på maten | Svada de luxe

 3. Vill du veta mer ang. hur kostråden
  blev till rekommenderar jag dig att läsa en bok
  som heter Ideologin, pengarna och kostråden.
  Hemskt hur det kan gå till… Varnar dock för
  att man blir jäkligt förbannad när man läser
  den, kanske just därför borde ALLA läsa den :-)

 4. Ja jag blev faktiskt rätt arg när jag läste Matrevolutionen, blir arg av att ha blivit itutad felaktiga råd hela uppväxten :p Tror inte jag vågar läsa ditt boktips, Marie, då blir jag väl vansinnig :)

 5. :-) Nej jag förstår det, fast det är nog inte fel
  för då får man ännu mer bakom sig när man
  måste förklara sig för alla som undrar hur i
  helvete man kan käka “massa” fett :-P Dessutom
  blir ens egen övertygelse större o man känner
  sig mer trygg i de val man gör :-) Så jag tycker
  nog ändå du ska läsa den, och bli förbannad! ;-)

 6. Jag tillhör jojo-bantarna. Har hållit på från 19 – 60 år. Säg att vi kvinnor inte gör något åt vikten! :) För 3 år sen när jag hoppade av extrawaganza och inte visste hur jag skulle kunna fortsätta leva utan att vara hungrig och deprimerad hittade jag Annika D. Allt hon sa kändes rätt. Hon var bara så revolutionär! Skulle jag kunna följa hennes råd?

  Det har “flutit mycket vatten under bron” sen dess. Jag har ätit LCHF lite halvhjärtat utan
  större resultat, trots att jag tror på grundidén.

  Och så kom Matrevolutionen! Jag sträckläste! A E har liksom fångat upp allt viktigt och intressant om maten; hur och varför och varför inte, och knutit ihop säcken. Sen får vi knyta upp och använda alla godsakerna som vi kan och vill. Toppen!! Dä bar å ät!!

 7. Ja, lite så känns det, Mariann! Det är inte helt lätt att bli övertygad själv men när man väl accepterat att man inte haft rätt verktyg under alla dessa år så är ju vägen vidöppen för nya intryck. :)

 8. Du skulle ha en “gilla”-knapp för Facebook! ;-) Gillade din recension. Den lät så ärlig på nåt sätt. Hoppas LCHF funkar bra för dig och ger dig ett långt, friskt och lyckligt liv hehe =).

 9. Haha tack pussel! Hade ju inte räknat med att författaren själv skulle läsa recensionen så jag skrev bara precis vad jag tyckte. ;)

 10. Jag tycker så här: Färsk pasta är riktigt gott, men vanlig torr “svensk” husmanspasta gör det absolut inget att avvara. Samma sak med bröd; färskt nybakat är fantastiskt, men en köpelimpa som man äter varje dag är inget att ha. Alltså kan man skala bort det tråkiga och bara äta när det riktigt goda bjuds (eller om man gör det själv någongång). Man både äter kakan och har den kvar sas! :-)

 11. Pingback: Matrevolutionen – Andreas Eedenfeldt | Den lilla boklådan

Comments are closed.